Οι Κερκυραίοι της Αττικής τίμησαν τον Προστάτη τους

Με πανηγυρικά αισθήματα τιμής και πίστεως εορτάστηκε στον υπό ανακαίνιση ιστορικό Ναό, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, επί της οδού Κυδαθηναίων, στην περιοχή της Πλάκας, η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής “Ιωάννης Καποδίστριας” και η Κερκυραϊκή Ένωση “Ο Άγιος Σπυρίδων” προσκάλεσαν για ακόμη μια χρονιά, όλα τα μέλη τους και όλους τούς φιλέορτους φίλους τους στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως για να ενώσουν προσευχητικά τον βηματισμό τους, από τα δρομάκια της Πλάκας στα καντούνια της Κέρκυρας, της πατρίδας τους και να δοξολογήσουν τον Θεό για τον μέγιστο Άγιο Σπυρίδωνα, τον πολιούχο και προστάτη τους και προστάτη όλης της Οικουμένης.

Των λατρευτικών συνάξεων του Αρχιερατικού Εσπερινού και της Αρχιερατικής θείας Ευχαριστίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ευλογημένο και αγιοφρούρητο νησί του Ιονίου Πελάγους.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την διάρκεια του Εσπερινού, στον πανηγυρικό λόγο του προς τους συμπατριώτες του και προς τους ενορίτες της Ενορίας της Μεταμορφώσεως, αναφερόμενος με συγκίνηση στην θαυματουργία του Αγίου Σπυρίδωνος είπε μεταξύ άλλων: «…Όλοι είμαστε μάρτυρες των θαυμάτων του Αγίου Σπυρίδωνος τα οποία υπερβαίνουν την λογική γι’ αυτό και ονομάζονται “σημεία” ή “τέρατα”…»

«Το θαύμα το προκαλεί η πίστη..Στην Καινή Διαθήκη έχουμε πολλές αναφορές στην δύναμη της πίστεως που γεννά το θαύμα..Συχνά οι άνθρωποι εκλογικεύουν το Θαύμα. Άλλοτε το αρνούνται. Άλλοτε ζητούν άλλη εξήγηση χωρίς να σκέπτονται την Χάρη του Θεού…Ο Άγιος Σπυρίδωνας κοιμήθηκε πριν 1600 χρόνια και έμεινε ενταφιασμένος 100 χρόνια. Όμως, ζει και δείχνει το Θαύμα. Παραμένει στην ζωή. Με την Χάρη του Θεού επιτελεί θαύματα και δείχνει τον Δημιουργό…» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνιος.

Την διακονία του Ιερού Αναλογίου είχε ο Κερκυραίος Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Ιωάννης Άνθης.

Πριν την απόλυση της πανηγυρικής ακολουθίας, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου -Τριανταφυλλίδης, διαβίβασε τις εόρτιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και ανέγνωσε ευεργετήριο έγγαφό του προς τον Ιερό Ναό, σύμφωνα με το οποίο χορηγήθηκε σε αυτόν, μια Εικόνα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος καθηγιασμένη στην Ιερά Λάρνακά Του και μία εμβάδα του Αγίου, ως πολύτιμη ευλογία και προς αγιασμό της Κοινότητας των εν Αθήναις αποδήμων Κερκυραίων.

Παρά την έντονη βροχόπτωση στην Αθήνα, η οποία δεν επέτρεψε την περιφορά της Εικόνος και της Τιμίας Εμβάδος του Αγίου Σπυρίδωνος πέριξ του Ιερού Ναού, τα στελέχη της Ομοσπονδίας των Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής, ετοίμασαν και προσέφεραν σε όλους τους προσκυνητές, μαζί με τον άρτο και τους παραδοσιακούς κερκυραϊκούς λουκουμάδες οι οποίοι φτιάχνονται πάντοτε για την εορτή του Αγίου.

Το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας την διακονία του Ιερού Άμβωνος ανέλαβε ο Αρχιμ. Αλέξιος Μπουρλής, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά στο Γουδή.

Ο π. Αλέξιος, απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα κατά τον πανηγυρικό λόγο του ανέφερε μεταξύ άλλων: «..Με ψυχική έξαρση και βαθεία πίστη σήμερα οι πιστοί προσέρχονται για να τιμήσουν την μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Σπυρίδωνος,” της Κύπρου το πανέντιμον βλάστημα και των Κερκυραίων το περίδοξον καύχημα”..Ο απλούς και ήσυχος, ο πράος και ταπεινός τη καρδία Άγιος Σπυρίδων ανεδείχθει γνήσιος φίλος του Χριστού..Ως ποιμένας των λογικών προβάτων της ποίμνης του Χριστού θαυματουργούσε και θαυματουργεί.. Κατά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ απέδειξε με το θαύμα της κεραμίδος την τριαδικότητα του Θεού και αποστόμωσε τον αιρεσιάρχη Άρειο…Το Άγιο Σώμα του δεν γνώρισε την φθορά και την διάλυση” ο θαυματουργός καν τέθνηκε Σπυρίδων, του θαυματουργείν ουκ έληξεν εισέτι».

Την διεύθυνση της πολυφωνικής κερκυραϊκής μετά αρμονίου χορωδίας του Ιερού Ναού είχε ο κ. Διονύσιος Βυθούλκας.

Προ της απολύσεως της Θείας Ευχαριστίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ.Αντώνιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο, διότι του παρείχε την άδεια να προστεί της Πανηγύρεως και ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας να του προσφέρει δύναμη για την συνέχιση της προσφοράς του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Επίσης ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Βαρθολομαίο, για την προετοιμασία της πανηγύρεως, πάρα τα ποικίλα προβλήματα που προκαλούν οι συνεχιζόμενες επί 11 χρόνια ανακαινιστικές εργασίες του κτίσματος του Ιερού Ναού καθώς και τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Κερκυραϊκής Ενώσεως για την ετήσια ευλαβική πρωτοβουλία τους, μνημονεύοντας ιδιαιτέρως τον αοίδιμο εφημέριο του Ιερού Ναού π. Μάριο Δαπέργολα.

Ο π. βαρθολομαίος ευχόμενος για τις εορτές των Χριστουγέννων ,ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.Αντώνιο για την Αρχιερατική παρουσία του, για την αγάπη του και για τους στηρικτικούς λόγους του.

Επίσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ.Νεκτάριο για την ευλογία της αγάπης του, τους ιερείς οι οποίοι μετείχαν στις λατρευτικές ακολουθίες: Αρχιμ. Αλέξιο Μπουρλή, Αρχιμ. Ισίδωρο Μπαιρακτάρη, Ιερομ. Ισίδωρο Κολοβό και τους διακόνους π.Γεώργιο και π.Ιωάννη καθώς και όλα τα μέλη της Κερκυραϊκής παροικίας της Αττικής.

Ο Σεβασμιώτατος λίγο πριν την αποχώρηση του από τον Ιερό Ναό, είδε από κοντά τις νέες εργασίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας στον χώρο.

Το απόγευμα της κυριώνυμης ημέρας πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου προς πνευματική ενίσχυση των πιστών και τέθηκαν σε προσκύνηση η τίμια εμβάδα του Αγίου Σπυρίδωνος και αποτμήματα Ιερών Λειψάνων Αγίων της Εκκλησίας.